Skip to main content

Websites bouwen… zo doen wij dat.

Sinds 2001 ben ik werkzaam bij Schot Marketing & Communicatie. Ik weet nog goed dat we in de beginjaren meer en meer de vraag gesteld kregen of wij ook websites konden bouwen. Na eerst een ongemakkelijk maar wél eerlijk NEE te moeten antwoorden, kwam er in 2015 een volmondig JA en ontwikkelen wij wekelijks websites voor bedrijven en organisaties.

 

 

Websites bouwen... zo doen wij dat.


Het valt me op dat veel opdrachtgevers vaak niet weten waar ze moeten beginnen bij de (her)ontwikkeling van een website. Op zich ook weer niet zo gek, want websites ontwikkelen is een vak.

Ons team ziet er altijd naar uit om de mooie reis, die we samen met de klant gaan maken, op te starten. Onze reis mag je gerust een goed georganiseerde reis noemen, waarbij wij graag de rol als reisleider op ons nemen. Vanaf de start tot en met de oplevering van de website volgens een vaste en doeltreffende route. We passeren tijdens onze reis vier fasen. Ik zal je een korte beschrijving geven van de reis die we ook graag met nieuwe opdrachtgevers willen gaan maken.

Wij vertrekken samen met de klant en brengen eerst de behoeften in kaart. Met als doel: een duidelijke scope van de opdracht omschrijven. We doen dit aan de hand van een aantal stappen.

 

Website bouwen... Stap 1: Ontwerpfase

Deze fase is tweeledig en bestaat uit het vaststellen van het functionele ontwerp en de look & feel (grafisch ontwerp).

In het functioneel ontwerp wordt de structuur van de website vastgesteld. Hierin zit opgenomen de boomstructuur (menustructuur), routing en de diverse elementen die onderdeel van de propositie van de opdrachtgever en dus op de site terug moeten komen. Het functionele ontwerp wordt in samenwerking met de opdrachtgever opgesteld. Wij werken eerst het functioneel ontwerp uit. Hiermee kunnen we exact met elkaar afstemmen wat de omvang van de website wordt en wat de gewenste functionaliteiten zijn.

Het grafisch ontwerp betreft de werkelijke lay-out. Dit ontwerp wordt, na uw goedkeuring, omgezet in een zogenaamde template. Dit is de ‘grafische schil’, oftewel het uiterlijk van de website.

Wat ons onderscheidt van andere websitebouwers is dat we een website zien als een concept dat het verhaal van een product of dienst vertelt. Niet een visitekaartje, we noemen dit concept-sites.

 

Website bouwen... Stap 2: Bouwfase

De sites worden veelal gebouwd in WordPress. Deze CMS software is gratis en ‘open source’. Dat wil zeggen dat onderhoud en aanpassingen door diverse bedrijven kan worden uitgevoerd. Wij houden niet van afhankelijkheid van derden en kiezen altijd voor ‘open source’ software, omdat uiteindelijk de klant daar het beste mee geholpen is. WordPress heeft een online beheeromgeving van de website. De hele site wordt bestuurd, ingericht en aangepast vanuit deze online beheeromgeving. De correcte term hiervoor is CMS (Content Management System).

Het vullen van de site wordt in eerste instantie gedaan op onze test-server, zodat buiten het zicht van bezoekers de site volledig wordt gevuld.

Belangrijk is het vergaren van de content. Na het functioneel ontwerp is bekend welke informatie er op de site moet worden geplaatst en kan er direct worden begonnen met het samenstellen. Afbeeldingen en andere media worden ook in deze deelfase verzameld en voorbewerkt voor publicatie op de website.

Wij werken de website helemaal uit. Hiermee heeft u een complete indruk van hoe het functioneel en grafisch ontwerp zich vertalen naar de werkende website.

 

Website bouwen... Stap 3: Opleveringsfase

Nadat de website akkoord is bevonden, gaan we de website installeren op de webserver en koppelen met Google. Tijdens de opleveringsfase onderscheiden we de volgende stappen:

  • Installatie op webserver
  • Koppeling Google Analytics 4 en Google Search Console
  • Overdracht content beheer

Wij leveren een website altijd volledig op, dus werkend en gevuld met alle content die op dat moment voorhanden is.

 

Website bouwen... Stap 4: Onderhoud, service en beheer

Om uw website optimaal te laten functioneren is regelmatige aandacht en het installeren van updates noodzakelijk. Wij berekenen hiervoor jaarlijkse een vast bedrag waarmee u verzekerd bent van een up-to-date website. De onderhoudswerkzaamheden bevatten:

  • Installeren van updates voor het CMS.
  • Installeren van updates voor gebruikte extensie.
  • Toepassen van de laatste beveiligingstechnieken.
  • Monitoring van de uptime.
  • Dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse back-up.

Bovengenoemde werkzaamheden zorgen ervoor dat uw website optimaal is beveiligd tegen aanvallen van hackers.

 

 

Wil je weten hoe wij jullie organisatie kunnen helpen met een maatwerk WordPress website? Neem dan contact met ons op.

Arjan

 

contact