Skip to main content

Netwerken

Netwerken is een krachtig instrument om doelen te bereiken. Netwerken is meer dan alleen een praatje maken met een ander. Het is een instrument waarmee je bewust en zorgvuldig om moet gaan. Maar hoe bouw je een netwerk op? En hoe onderhoud en breid je je netwerk uit? 

Missie & Visie van Schot

Netwerken = vertrouwen

Netwerken is het leggen en onderhouden van de juiste contacten. Het idee achter netwerken is het opbouwen en onderhouden van functionele contacten. Met het achterliggende idee om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen. Of iemand om een meer directe gunst te vragen.

 

Netwerken berust op wederzijds respect en vertrouwen. Netwerken moet wel van twee kanten komen. Dat betekent niet dat je altijd direct iets voor de ander hoeft te betekenen. Het gaat erom dat je bewust bezig bent met wat jij zelf de ander te bieden hebt. 

Netwerk opbouwen

Iedereen kan wel een babbeltje maken met een ander. Maar succesvol netwerken houdt meer in. Netwerken is ook gewoon werken. Wat de beste manier is, is persoonsgebonden en vaak ook functieafhankelijk. Besef wel waar je aan begint voor je relaties aangaat.

 

Voor succesvol netwerken gelden er wel enkele algemene voorwaarden. Wees je bewust van hoe jouw netwerk eruit ziet. Hoe heb je iemand leren kennen, wat doet deze persoon, hoe goed ken je de persoon en waarom ken je diegene. Wees ook bewust van wat jijzelf een ander te bieden hebt. En wat je wilt bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat je authentiek opereert. Wees open en oprecht in je interesse in de ander, want verborgen agenda’s worden vrij snel ontdekt. 

Onderhouden en uitbreiden

Het onderhouden van je netwerk betekent een blijvende interesse in de ander tonen. Daar hoort bij: gevolg geven aan tips, informatie en adviezen die je ontvangt. Laat merken dat je deze waardeert, ook als je er zelf niets mee kan. Misschien kun je het doorspelen naar iemand anders. Niet ieder contact kan direct waardevol zijn, maar misschien wel op de langere termijn. Wees attent en laat ook iets van je horen wanneer je jouw netwerkrelatie niet nodig hebt.

"Wees attent en laat ook iets van je horen wanneer je jouw netwerkrelatie niet nodig hebt."

Online netwerken

Netwerken heeft zo zijn weg naar het internet gevonden, denk aan professionele Social Media zoals LinkedIn. Online netwerken zijn nuttig om eerste contacten te leggen. Het voordeel is dat je kunt netwerken waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je je bestaande netwerk onderhouden en uitbreiden.

Je bent er niet alleen met het aanmaken van een profiel en contacten verzamelen. Sluit je aan bij verschillende groepen, bijvoorbeeld per branche, studie of opleidingsinstituut. Doe ook mee aan discussiegroepen. Geef professioneel je mening op stellingen, maar stel zelf ook vragen. Netwerken, zowel on- als offline, kost veel tijd en energie. Maar is van grote waarde om jouw doelen te bereiken.

Online netwerken zal niet het offline netwerken vervangen. Er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting. Blijf dus niet alleen online, maar spreek met je netwerkrelaties af om een keer koffie te gaan drinken.

Netwerken - BusinessWaard

BusinessWaard

BusinessWaard is een onafhankelijk, actief en open netwerkplatform, waarvan de leden elkaar tweewekelijks tijdens een ontbijt op informele basis ontmoeten. Omdat informeel snel kan leiden tot vrijblijvendheid, kiest BusinessWaard voor een verenigingsvorm met een bestuur en enkele huisregels. Vanzelfsprekend zijn er een duidelijke visie en missie. Want alle leden zijn ondernemers en willen dankzij het lidmaatschap hun bedrijfsresultaat verbeteren.
businesswaard.nl
Netwerken - Business Netwerk Rijnmond

Business Netwerk Rijnmond

Business Netwerk Rijnmond is een regionaal zakenplatform met ruim tweehonderd aangesloten bedrijven en organisaties in de regio Rijnmond. Doelstelling is om bedrijven en organisaties met elkaar te verbinden, waardoor leadgeneration en new business voor partners en leden gegenereerd wordt. Met het motto “als netwerken om business draait…!” streeft BNR naar het stimuleren van onderlinge business tussen bedrijven binnen het netwerk. Het delen van kennis en ervaring ten behoeve van economische stimulering en maatschappelijke betrokkenheid in de regio is eveneens een belangrijke doelstelling.
businessnetwerkrijnmond.nl
Netwerken - Ondernemersvereniging Hoeksche Waard (OHW)

Ondernemersvereniging Hoeksche Waard (OHW)

De OHW heeft als missie om de vitaliteit van het ondernemerschap in de Hoeksche Waard te behouden en te verbeteren. OHW gelooft in verbindingen leggen én deze te onderhouden om met elkaar krachten te verenigen. ‘Samen sterk’ is het motto, zodat OHW op een gepaste wijze de Hoeksche Waardse ondernemersbelangen kan behartigen. Ondernemers willen samenwerken. Samenwerken met elkaar, samenwerken met alle belanghebbende middenveld-, en overheidsorganisaties. Dit doet OHW door actief deel te nemen aan diverse overlegstructuren en commissies. Door standpunten weer te geven, te verdedigen en aan te scherpen waar nodig. Met als doelstelling om de ondernemersbelangen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.
o-hw.nl
HW Linked

HWLinked

HWLinked is een stichting die als doelstelling heeft om het ondernemerschap binnen de Hoeksche Waard op allerlei manieren met elkaar te verbinden en te bevorderen. Daarvoor organiseert HWLinked regelmatig bijeenkomsten die toegankelijk zijn voor alle ondernemers, zowel van binnen de Hoeksche Waard als van buiten. Ook bestuurders en andere maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom op de bijeenkomst.
hwlinked.nl