Skip to main content

11 tips voor een goede vormgeving

Tegenwoordig kan iedereen ontwerpen en vormgeven. Wij horen hier dan ook steeds vaker “dat maak ik wel even in Canva”. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar met alleen een mooi plaatje kom je er niet. Daarom geven wij aan alle diy-ers 11 tips voor een goede vormgeving.

 

Tip 1 - Lettertype

Kies het juiste lettertype op basis van leesbaarheid en duidelijkheid. Zorg ervoor dat je jezelf niet beperkt tot één lettertype (ook wel font genoemd) maar kies er bijvoorbeeld twee.

 

Tip 2 - Combineer lettertypes

Experimenteer met een geschreven font en strak font, combineer deze met elkaar. Of met een sjiek lettertype en een strak font. Kies wel altijd een strak basisfont voor jezelf.

 11 tips voor een goede vormgevingTip 3 - Grootte

Maak je lettertype niet te klein maar ook niet te groot. Zorg ervoor dat het subtiel is. Gebruik bijvoorbeeld voor je platte tekst niet kleiner dan 8pt en niet groter dan 12pt.

 

Tip 4 - Kapitalen

Maak GEEN gebruik van ALLEMAAL KAPITALEN in een zin. Een kop in kapitalen is geen probleem. MAAR EEN OVERKILL AAN KAPITALEN LEEST NIET FIJN.

 

Tip 5 - Contrast

Zorg voor een goed contrast tussen je achtergrondkleur en voorgrondkleur. Kijk goed naar de leesbaarheid van je tekst of bijvoorbeeld infographic.

 

Tip 6 - Actiekleur

Gebruik een basiskleur en een actiekleur. Een actiekleur valt op en geeft contract aan je ontwerp.  Dit noemen we ook wel een CTA-kleur (call to action).


 11 tips voor een goede vormgeving


Tip 7 – Consistentie

Zorg voor een pagina lay-out die altijd hetzelfde gevoel of vormgeving heeft. Zo is je stijl herkenbaar en rustig.

 

Tip 8 - Witruimte

Geef je tekst en afbeeldingen voldoende ruimte. Te dicht op elkaar leest niet fijn, te ver uit elkaar ook niet.

 

Tip 9 - Afbeeldingen

Gebruik alleen afbeeldingen met dezelfde sfeer. Met alles door elkaar heb je geen eenduidige stijl.

 

Tip 10 - Gebruik iconen

Een icoon verwerkt je brein makkelijker als tekst, dit zijn als het ware herkenningspunten. 


 

Tip 11 - Less is more

Als je eenmaal bezig bent is het heel verleidelijk om helemaal los te gaan met effecten. Pas daarmee op, creëer rust en ruimte.

 

Heb je alle tips toegepast, maar bereik je nog niet wat je wil bereiken?

Dan zijn wij er voor jou! Onze kracht ligt in het bewaken en doorvoeren van jouw huisstijl. Deze kunnen wij uiteraard ook ontwerpen. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met ons op!

 

Ik heb hulp nodig