Skip to main content

Het zit er weer op...

Tijd kan je niet managen, maar besteedbare energie juist wel.
Het zit er weer op…ook dit jaar is weer voorbijgevlogen. Graag richt ik mij als ondernemer tot jullie met een overpeinzing die wellicht herkenbaar is voor velen en voor anderen een welgemeend advies kan zijn.

 

 Het zit er weer op...Ik weet niet hoe het jou vergaan is, maar bij mij voelt het alsof ik 12 maanden aan het rennen ben geweest. Met werken is het dan ook vaak net als met hardlopen, de sport die ik zelf graag beoefen. Alles heeft met energie te maken; je moet je energie doseren, een energiepiek leveren wanneer het nodig is, je moet energie opladen, of af en toe je rust pakken om zo een energiecrisis bij jezelf te voorkomen.

De afgelopen twee jaar ben ik wat anders tegen de zaken aan gaan kijken. Toen ik in april ’21 besmet raakte met Corona heb ik 8 maanden lang met de handrem er op moeten leven. Het ging gewoonweg niet. Waar ik tot voor die periode vooral bezig was met timemanagement, met als doel zoveel mogelijk werk te verzetten binnen een bepaalde tijd, werd ik door mijn lichaam gedwongen om mijn eigen energielevel te gaan managen. Ik was gedwongen om mijn dagen anders in te vullen om overeind te blijven. Ik ben meer en meer gaan concluderen dat je tijd helemaal niet kunt managen, maar wel je energie die je te besteden hebt. Want op welk moment je je energie ergens aan geeft heeft wel degelijk invloed op de resultaten.

Hoe verdeel je je energie? Hoe verdeel je je krachten? En hoe ga ik slim om met mijn reserves. Ik ben er allemaal mee bezig geweest de afgelopen periode. Als ik door mijn wimpers terugkijk naar de afgelopen periode dan zijn er punten die eruit springen en die ik graag met je deel.

 

Verdeel je energie

Als je te maken hebt met een situatie waarin je veel minder energie hebt dan normaal dan moét je wel je energie verdelen. Als ondernemer of zelfstandige denk je soms dat je energie nooit opraakt, maar dit is echt een misverstand. Iedereen is weleens moe.

 

Op tijd rust nemen

Pak op tijd rust. Je lichaam geeft zelf aan wanneer dat moment zich aandient. Negeer de signalen van vermoeidheid die je lichaam geeft niet. Ondernemers die altijd maar bezig zijn letten niet altijd voldoende op hun behoefte aan rust. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je output. Of erger, je brandt helemaal op.

 

Werktempo aanpassen

We hebben allemaal te maken met momenten waarop we minder energie hebben dan normaal gesproken. Op zulke momenten is het belangrijk om je werktempo aan te passen als je merkt dat je normale tempo niet helemaal haalbaar is. Voel je hier niet schuldig over. Wat je ermee doet is dat je goed let op je balans. Dit betekent dat je niet elke dag en elk moment van elke dag maximale energie kunt en hoeft te leveren.

 

Prioriteiten stellen

Als je een dag hebt waarop je minder energie hebt dan gemiddeld is het ook slim om uit te kiezen waar je je energie op gaat richten voor die dag. Niet alles is even belangrijk.

Wees open over wat je wel, maar vooral over wat je niet kunt

Er zijn dagen waarop alles moeizamer gaat. Als je weet dat je zo’n dag hebt, laat dat dan aan je omgeving weten. Aanvaard zelf wat wel en niet kan.

Tot slot: maak ook tijd voor leuke dingen; de boog kan niet altijd gespannen staan. Neem je voor om tijdens een periode waarin je minder energie hebt om tussendoor eens iets leuks te doen. Misschien heb je het gevoel dat je tijd verliest maar als je het tussendoortje kort houdt zul je daarna meer geconcentreerd kunnen werken en juist vlotter kunnen doorgaan.

Ik wens iedereen een voorspoedig en energievol 2023.

Arjan

 

Maak een afspraak