Skip to main content

Reclame en effect

Reclame en effect

Als we het gaan hebben over reclame en effect, dan hebben we het eigenlijk over de psychologie van reclame.
Missie & Visie van Schot
Krijg je tranen in de ogen als je een bepaalde reclame ziet? Waarom zijn sommige reclamecampagnes een succes en blijven ze in ons geheugen hangen, terwijl andere gewoon in de vergetelheid verdwijnen? Dat is niets anders dan het gevolg van het toepassen van psychologie in reclame.

Door de kenmerken van mensen te leren kennen en hoe ze aankopen doen, kan je via de media een grotere overtuigende invloed op hen hebben. Hoe gebeurt dit? Reclamemakers gebruiken de psychologie van reclame om kopers te overtuigen en gebruiken hierbij een aantal strategieën:

Herhalen: Dit is één van de oudste strategieën die er bestaan. Toch blijft het één van de doeltreffendste. De psychologische verklaring voor die herhaling is dat hoe vaker gebruikers een boodschap zien of horen, hoe meer het in hun geheugen zal blijven hangen.

Overreden: Hierbij wordt geprobeerd met een product het gelijkwaardige product van de concurrentie te overstijgen doormiddel van informatie over kenmerken of eigenschappen en vergelijken op een gunstige manier met andere vergelijkbare items van de concurrent.

Projecteren: Hierbij probeert de zender aansluiting te vinden bij de cultuur en de levensstijl van de doelgroep. Meestal beschrijft een product als iets dat past bij de interesses of meningen van de doelgroep.

Maar er is meer nodig.

De prijs als aantrekker: Een lagere prijs betekent niet noodzakelijkerwijs grotere verkoopcijfers. Het blijft echter een belangrijke factor bij de aantrekkingskracht en impulsbeslissingen.

"Reclamemakers gebruiken de psychologie van reclame om kopers te overtuigen"

Elke kleur vertelt iets anders, brengt een ander gevoel teweeg. In welke context kleur wordt gebruikt is ook heel belangrijk en bepalend voor het effect. Rood bijvoorbeeld staat, in de ene context voor romantiek en kan in een andere context staan voor gevaar en als CTA button vanuit de betekenis vastberaden: ‘kom in actie’. Groen is ook een kleur met bijzondere effecten en heeft de meeste connotatie met verantwoord omgaan met het milieu.

reclame en effect

Een van de meest opvallende gebruikers van de kleur groen in deze context is wel McDonald's, die wereldwijd het logo van fel geel en rood naar groen en okergeel bracht. Bekijk hier de verdere psychologie achter kleuren.

Maar, het allerbelangrijkste is toch het creatieve concept, de oorspronkelijkheid van het idee en de strategie waarmee de boodschap gebracht wordt. En dat is iets dat de wetenschap niet brengt, dat is voorbehouden aan creatieve denkers. En die zitten bij Schot. Wil je ze leren kennen? Bel ons en we maken een afspraak.



De keuze van het media-kanaal

Waar wordt de advertentie geplaatst? (radio, televisie, internet, etc.) Een ander begrip dat dit uitdrukt is: ‘the medium is the message’. Door te kiezen voor een bepaald medium, druk je meer uit dan wat in de reclame-uiting staat. Je sluit dan aan bij het imago van het medium. Door te kiezen voor TV, zeg je ook: ik ben groot en belangrijk. Dat effect wil je dan creëren.

Wil je meer lezen?

Lees verder

Mond tot mondreclame

De kracht van mond-tot-mondreclame

Mond-tot-mondreclame, een vergeten kindje maar nog steeds zeer effectief en krachtig. Zeker hier (in de Hoeksche Waard) is mond-tot-mondreclame nog steeds de krachtigste marketing. 

Lees verder

B2B en B2C Hoeksche Waard

Verschil tussen B2B en B2C? Voor je echt aan de slag kunt met jouw bedrijf, is het belangrijk om te weten wat je precies wil doen. Je bedenkt niet alleen wat je aan wil bieden met jouw organisatie, maar ook op welke doelgroep je je wil richten.

Lees verder

Direct mail

Direct mail, zonder omwegen naar je doelgroep

Direct mail is een fase in het verkoopproces. Snel en gecontroleerd kan een grote groep ontvangers worden benaderd. Het doel van direct mail is het verkrijgen van reacties zoals een verkoop, aankoop of bestelling, een donatie of afspraak. Direct mail is een communicatievorm met respons als uiteindelijk doel.

 

Lees verder

Wat is het verschil tussen B2B en B2C?

Verschil tussen B2B en B2C? Voor je echt aan de slag kunt met jouw bedrijf, is het belangrijk om te weten wat je precies wil doen. Je bedenkt niet alleen wat je aan wil bieden met jouw organisatie, maar ook op welke doelgroep je je wil richten.

Lees verder

Strategie

Strategie

Een doel zonder plan is niets meer dan een wens.

- Antoine de Saint Exupery 1900-1944 -

Strategie van Schot

Een goed begin is het halve werk, dat weten we allemaal. Laat ons je helpen om je doelen te bereiken. Hoe leuk dagdromen ook is, samen gaan we alles vertalen naar de realiteit en zetten we concrete stappen. Volgens een zorgvuldig doordachte strategie die ons van A naar B brengt.

"Een zorgvuldig doordachte strategie die ons van A naar B brengt."

Dat is ook gelijk de kern van een strategie, nadenken over het doel en de weg er naartoe. Wij omschrijven de gewenste resultaten altijd in termen van bereik en conversie, oftewel de weg naar conversie. Het gaat er ons inziens uiteindelijk om dat we je doelgroepen bereiken en mensen aanzetten tot handelen.

 

De manier waarop wij een strategie opstellen, laat zien dat wij niet alleen maar opdrachtnemer zijn. We voelen ons medeverantwoordelijk voor een goed resultaat en hebben graag eer van ons werk. Omdat we de klantrelatie hoog in het vaandel hebben staan, gaan we voor 100% klanttevredenheid.

CO-CREATIE

Samenwerken met onze opdrachtgevers, dat vinden we het belangrijkste. Samen het creatieve product maken. Alle aanwezige kennis en creativiteit bundelen en elkaar inspireren. Niet alleen leuk om te doen, het is onze ervaring dat dat ook het beste resultaat oplevert. Daarnaast is het ook efficiënt. Door als het ware samen te werken in een projectteam, gaan kennis noch tijd verloren.

Wil je meer lezen?

Lees verder

Advies

Advies

Een goed advies waar je wat aan hebt, daarvoor kun je bij ons terecht. Met stip op nummer één staat ons advies over marketingcommunicatie, daar blinken we echt in uit.
Advies van Schot

Voor een goed advies hebben we elkaar nodig, we zien het als een samenwerking. Onze opdrachtgever heeft veel kennis over het eigen product en de markt. En wij weten alles van marketingcommunicatie en beheersen de verschillende technieken tot in de puntjes. En als we iets niet in huis hebben, dan hebben we die expertise tot onze beschikking in een uitgebreid netwerk van professionals. Het komt hoe dan ook goed, wij staan voor je klaar, wij nemen je alles uit handen. Belangrijk om te weten is dat ons advies geen eenzijdig dictaat is. We luisteren goed, we willen alles weten, en we helpen je om tot een gedegen analyse te komen van waar het aan schort. Samen staan we sterk en vullen we de gaten in.

"Samen staan we sterk en vullen we de gaten in."

Concreet kun je bij ons terecht voor advies over conversie. Over wat? Conversie in de letterlijke betekenis is de omzetting van het één naar iets anders. In marketingtermen betekent conversie de omzetting van een indruk naar handelen, en dan het liefst een aankoop. Stel, je bent de eigenaar van een prachtige winkel op een A-locatie en je hebt een nieuwe etalage ingericht. Iedereen blijft eindeloos voor je etalage staan genieten van al het moois. Maar niemand komt binnen, laat staan dat ze iets kopen. Jammer van die etalage, de conversieratio is nul. Vervang die etalage in dit verhaal door een webshop, brochure, presentatie, of advertentie, uiteindelijk wil je de hoogst mogelijke conversie realiseren zodat je je product of dienst kunt verkopen. ‘Kijken, kijken, niet kopen’ kennen we niet, Schot creëert conversie.

 

Wil je nu echt eens een advies waar je wat aan hebt? Maak een afspraak! Gaan we samen op weg naar conversie.

Bereik, Conversie en Marketing

Bereik en conversie vormen de rode draad door al onze marketing producten en diensten. Bij alles wat we maken en doen kijken we naar het bereik (de doelgroep) en wat de optimale boodschap in de berichten moet zijn zodat men overgaat tot actie. Dit verschilt per klant, per dienst en per doelgroep.

Lees meer

Wil je meer lezen?

Lees verder

Projectplan

Een projectplan bij Schot bestaat uit twee onderdelen. Het communicatieplan is deel 1. Een creatief dossier is deel 2. Beide zijn belangrijk, beide zijn bepalend voor het succes: De juiste strategie gekoppeld aan het beste creatieve idee en uitwerking ervan.

Een zorgvuldige afstemming van die twee trajecten is cruciaal voor een project dat effect moet hebben. Onze projectmanagers zijn ervaren en staan garant voor een goed verloop. Dat betekent bij Schot niet alleen een goede strategie en top creatief product, maar ook op tijd en binnen budget. Daar staan we voor. We werken met hoofd, hart en ziel voor onze opdrachtgevers.

Contact


[widgetkit id="98"]

Communicatieplan

Ieder communicatieplan ziet er anders uit. Dit komt omdat het plan specifiek wordt opgesteld voor iedere situatie. Wanneer jij wilt communiceren met medewerkers van een organisatie, gebeurt dit op een andere manier dan wanneer je wilt communiceren met klanten van een organisatie. In elk communicatieplan staan antwoorden op de vragen: Waarom, voor wie, wat willen we bereiken, wat gaan we hoe vertellen, waar of in welke media, en wanneer?

 

Analyse

Het eerste onderdeel van het communicatieplan is de analyse. Waarom moeten we communiceren? We maken een situatieschets en daarin komt een probleemstelling naar voren. Waar gaat het mis binnen de organisatie of de doelgroep? Dat probleem moet worden aangepakt en opgelost.

 

Communicatieplan

 

Doelgroepbepaling

Wat willen we bereiken. Wat zijn de doelstellingen? Per doelgroep kunnen die verschillen. Wat altijd van belang blijft is dat ze duidelijk omschreven, goed meetbaar en haalbaar zijn. Doelstellingen bepalen ook wel door middel van SMART:
Specifiek: eenduidig uit te leggen;
Meetbaar: achteraf kunnen meten of het gehaald is;
Actiegericht: er moeten activiteiten aan vast zitten;
Realistisch: de doelstelling moet haalbaar zijn;
Tijdsgebonden: er moet een begin en een eindpunt zijn.

 

Wij hanteren hierbij een zelf ontwikkelde tool waarmee we kunnen bepalen en uitrekenen welke middelen (media en financieel) het omschreven doel gegarandeerd kunnen bereiken.

 

De boodschap

Wat gaan we vertellen? Je moet bij het formuleren van je boodschap een verschil maken tussen de boodschap en de pay-off. De boodschap mag zakelijk en genuanceerd zijn. In de pay-off kan je de boodschap wervend en pakkend neerzetten.

 

Een pay-off is de “sluitzin”: een pakkende zin die precies vertelt wat je doet. Een goede pay-off is belangrijk. Deze wordt herkenbaar en is medebepalend voor het imago van je bedrijf.

 

Communicatiestrategie

De communicatiestrategie beschrijft op welke manier de doelstellingen van het communicatieplan worden bereikt. 

 

Kortom, ieder plan is anders en volledig afgestemd op jouw ideeën en doelstellingen. Wij helpen je graag met het maken van het perfecte plan.

 

Contact

Marketingplan

Het marketingplan is de kern van je communicatiestrategie. Het geeft aan hoe jullie/jij de gestelde doelen willen bereiken, op welke termijn en met welke middelen. Hiermee kunnen de activiteiten van de onderneming worden afgestemd op de ontwikkelingen in de markt. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om het bedrijf te sturen, nu en in de (nabije) toekomst. Daarnaast geeft een strategisch/marketing plan ook goed aan waar de sterke en zwakke punten binnen je bedrijf liggen. Wanneer er met alle zaken rekening wordt gehouden en alles in balans is, dan heeft een bedrijf de ideale mix... de perfecte marketingmix.

 

Wij maken onze marketingplannen met behulp van een marketingmix. Met behulp hiervan weet je precies hoe je een product of dienst het beste op de markt kunt zetten. Wat doe je wel en wat doe je niet? Wat doen mijn concurrenten? Moet ik wat aanpassen? Een prijsactie als antwoord? Het is een dynamisch proces waarbij continu gekeken wordt naar de 5 pijlers waarop het marketingplan is gebouwd: image.png
1. Product
2. Personeel (optioneel)
3. Plaats (= distributie)
4. Prijs
5. Promotie

 


Product

Dit is het product of de dienst die het bedrijf aanbiedt aan de klant. In de marketingmix geef je een specifieke uitleg van het aangeboden product of de aangeboden dienst. Deze P omvat naast het product of de dienst zelf, ook andere factoren, zoals de garantie, de verpakking, het imago, het assortiment en de service. Ook vertel je hier wat je de markt te bieden hebt.

 

Personeel

Vertel waarom jij voor deze rol hebt gekozen, wat zijn jouw drijfveren, wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw talenten en hoe wil jij die inzetten. Bij deze P stel je ook vast hoeveel personeel het bedrijf in dienst heeft. De kwaliteit van dit personeel is belangrijk.

 

Plaats

Bij deze P beschrijf je in welk gebied je dit product/jouw dienst wil aanbieden. In welke werkgebieden/branches is er behoefte aan jouw dienst? In wat voor soort bedrijf, organisatie of cultuur is er behoefte aan jouw aanbod en waar komt dat het beste tot z’n recht?

 

Prijs

Bij deze P wordt duidelijk uitgelegd welke prijs voor het product of de dienst wordt gevraagd en erg belangrijk hierbij is waarom deze prijs wordt gevraagd. Wat gaat het kosten? Wat is jouw tarief of salaris en zijn er nog bijkomende kosten?

 

Promotie

En hier komen we dan bij het punt waar marketing en branding bij elkaar komen. Hoe ga jij vertellen wat jouw unieke aanbod is op jouw markt. Kies voor een manier die bij jou en het product past.

 

Dit alles maken wij tot een marketingplan dat voortdurend geëvalueerd wordt. Bij Schot houden we ons voornamelijk bezig met de p van promotie, maar we adviseren desgewenst ook over de andere p's van het plan.

 

Wij merken dat onze klanten heel goed weten wat ze moeten doen met 4 van de 5 p's. Maar ze hebben óns nodig om de p van promotie met behulp van creatieve ideeën en concepten tot een succes te maken. Daar zijn wij voor. Dat kunnen we goed. Onze kennis, kunde en passie ligt bij het schrijven van communicatiestrategieën en uitvoeren van communicatieplannen.

 

Ik wil een marketingplan 

Strategische Sessie

Samen met jou (en misschien wel je collega’s) bekijken wij hoe jullie doelstelling kunnen omzetten naar begrijpelijke (online) doelen. Aan de hand van die doelen bekijken we hoe de doelgroep er uit ziet; op welke kanalen begeeft de doelgroep zich? Waar zoekt je doelgroep op en naar? Welke informatie hebben zij nodig om een beslissing te nemen over een aankoop of contact opnemen? Door hier over na te denken krijgt je een plan/concept waarin je doelen ook werkelijk meetbaar zijn en wat je doelgroep aanspreek. Wat dus overgaat tot conversie!

 

Nu kunnen wij alles compleet uitdenken maar dit doen wij liever samen met jou. Dit doen wij in een strategische sessie.

Strategische Sessie - Schot

 

Hoe werkt een strategische sessie?

Bij Schot stellen wij aan onze relaties voor om bij elkaar te gaan zitten en samen van gedachten te wisselen, ideeën uit te wisselen en te brainstormen. Daar zijn verschillende modellen voor. Die geven naast structuur vooral ruimte aan creativiteit. Er zijn wel meer dan 100 verschillende brainstorm technieken. Wij hebben geen voorkeur, maar hele leuke technieken zijn die van 'Straatjutten', Walt Disney (Disney Room) en LEGO Seroius Play (LSP Bouw).

 

Met straatjutten, een idee van Richard Stomp, ga je letterlijk de straat op om ideeën op te doen.

 

 

De Disney Room van Walt Disney werkt, hoe kan het anders, met een rollenspel. Het leuke is dat de deelnemers ieder telkens een keer in de huid kruipen van drie stereotype rollen: de Dromer, de Realist en de Criticus. Zo ervaar je als deelnemer drie verschillende perspectieven. Lees hier hoe zij dit doen!

 

Met Lego Serious Play (LSP) kom je spelenderwijs tot antwoorden op de bij aanvang gestelde vragen. De laatste jaren is storytelling een populaire methode om het verhaal van de organisatie te vertellen. Vragen als "Waar zijn wij van? Wat doen we? Waarom doen we wat we doen? En waarom doen we dat op deze manier?" komen in de verhalen van de organisatie voorbij. De kunst is dat verhaal op tafel te krijgen. Dat verhaal zit immers overal in de organisatie: in de gebouwen, in de mensen, in de gebruiken en rituelen.

 

Met LSP Bouw je je eigen verhaal en wordt duidelijk waarom je doet wat je doet en wat je wil vertellen aan je doelgroep. Build your own way to better business >

 

Maar hoe ga je dan verder?

Afhankelijk van de probleemstelling zijn er twee richtingen: de eerste is dat je je identiteit gaat bepalen, of opnieuw bepalen. De andere richting is dat je (met de juiste identiteit) je marketingplan gaat opstellen.

 

Ik wil een sessie

Communicatie

Communicatie is een wezenlijk onderdeel van het leven

 

Wat is communicatie?

We weten niet of we, voordat we geëvolueerd waren tot volledig denkende mensen, al communiceerden met elkaar. Maar, ergens begon het ongetwijfeld met handelingen of gebaren om iets gedaan te krijgen van de ander. Communicatie is een wezenlijk onderdeel van het leven. Je kan ook zeggen: zonder communicatie geen leven.

 

Communicatie

 

Communicatie heeft altijd tot doel gehad een boodschap over te brengen. Iemand waarschuwen, iets vragen, iets opdragen en daarmee ook inherent een reactie, een antwoord (feed back) verwachten. Dit basismodel van zenden, ontvangen en reageren is nooit veranderd. Het bestond al voordat het woord ‘reclame’ is uitgevonden en bestaat nu nog steeds, ook in de digitale wereld. Door de tijden heen zijn alleen de manieren waarop en de middelen waarin werd gecommuniceerd veranderd. Het doel ‘beïnvloeden’ bleef al die tijd hetzelfde.

 

Als wij (als reclamemakers) praten over ‘communicatie’ bedoelen we commerciële communicatie. Ons doel is namelijk een boodschap over te brengen in Paid, Owned en Earned Media. Deze is bedoeld om te handelen (kopen/verkopen) en winst te behalen.

 

Wat zijn paid, owned en earned media?

Onder Paid Media vallen alle vormen van betaalde reclame. Denk hierbij aan bannerreclame, zoekmachinemarketing (SEA), advertenties via sociale media, advertenties in kranten en tijdschriften en rtv-reclame.

 

In brede zin zijn Owned Media alle kanalen die door een bedrijf zelf worden beheerd. Hierbij kan worden gedacht aan een eigen website of social media kanalen. Doordat bij Owned Media de inhoud centraal staat, kan dit ook gezien worden als content marketing.

 

Earned Media zijn alle vormen van aandacht van derden die een bedrijf of merk heeft 'verdiend'. Denk bijvoorbeeld aan mond-tot-mondreclame, gesprekken op social media en positieve recensies. Bij Earned Media hebben bedrijven zelf geen controle over de inhoud van de communicatie. Het zijn anderen die praten over hun producten.

 

Bestaat er dan ook niet commerciële communicatie?

Dat kun je je afvragen, want wat is winst behalen? We denken dan aan geld, maar het kan ook niet materieel zijn. Bijvoorbeeld een politieke partij die een ideologie verkondigt. Maar die is er dan toch ook weer op gericht aanhangers te werven. Dus winst?

 

Is de vraag dan te stellen: Is alle communicatie commerciël?

Nee. Commerciële communicatie hoort thuis in het domein commercie, dus bij handelen, kopen en verkopen voor winst in geld uitgedrukt. Communicatie dus in opdracht van bedrijven die handelen en willen betalen voor hun communicatie-activiteiten in de media. Maar, het doel blijft onmiskenbaar en altijd een boodschap overbrengen en effect te bereiken. Dan komt direct de vraag uiteraard opzetten, wat gaan we precies overbrengen. En waarom?

 

Vragen uit het aloude rijtje van de 5 W's: Wat, Waarom, (voor) Wie, Waar en Wanneer? En wat willen we bereiken? Eerst de Wat en de Waarom. Daarmee begint alles. Dat is werken vanuit ‘The Golden Circle’.

 

The Golden Circle van Simon Sinek. Wat is dat precies?

Volgens Simon Sinek hebben veel bedrijven geen idee waarom klanten voor hun producten kiezen. Succesvolle bedrijven positioneren hun producten zo dat ze relevant zijn voor de klant. Hierbij laten zij zich leiden door de volgende drie vragen:
1. Wat
2. Hoe
3. Waarom

 

Sinek ontdekte dat de meeste bedrijven van buiten naar binnen werken, dus vanuit de WAT-vraag. Om de cirkel te kunnen begrijpen, moet je weten wat deze WAT-vraag inhoudt.

 

Communicatie - Golden Circle van Sinek

De buitenste cirkel (WAT) staat voor het product dat een bedrijf verkoopt of voor de diensten die het aanbiedt. Dus heel concreet het aanbod.

 

De HOE-vraag staat voor HOE het product wordt aangeboden. In deze tweede cirkel legt het bedrijf uit waarom zijn producten of diensten beter zijn dan die van de concurrent.

 

De WAAROM-vraag staat voor de motivatie van een bedrijf en daarmee wordt niet winst maken bedoeld. Daarom communiceren invloedrijke en inspirerende bedrijven liever van binnen naar buiten in plaats van andersom. En als doelgroepen het waarom antwoord horen, zijn ze eerder geneigd de producten of diensten af te nemen. Er is dan meer begrip en vertrouwen.

 

Maar hoe doe je dat?

Organiseer bijvoorbeeld een strategische sessie. Daarin vind je de antwoorden op je vragen, bepaal je de focus voor je project en scherpen we samen je online strategie aan. En het voordeel is: die inspanning betaalt zich in no time terug.

 



Ik wil een strategische sessie