Samenwerken

2 mei 2019

 

Afgelopen week hebben we via de social media kanalen van Schot Marketing & Communicatie drie van onze vaste leveranciers, of liever gezegd partners, uitgelicht. Dit zijn Inge Kaptein, De Bondt Grafimedia en UC Systems.

Het mooie van samenwerken is dat je mét elkaar iets ontwikkelt of levert omdat je aanvullend bent aan elkaar. Wanneer samenwerken in goede harmonie gaat, dan heb je beiden maar 1 doel voor ogen; het maximale resultaat voor de uiteindelijke opdrachtgever.

 

Samenwerken - Leveranciers

 

In de loop van de jaren hebben wij gemerkt dat samenwerken niet altijd inhoudt dat beide partijen het zelfde doel voor ogen hebben. Het “je verschuilen achter de kleine lettertjes”, de “addertjes onder het gras”, het “wijzen naar de ander”….we hebben het allemaal voorbij zien komen.

Maar dat kan toch nooit de bedoeling zijn van samenwerken? Dat de ene partij een opdracht bij de ander naar binnen schuift en dat de andere partij, zonder na te denken of mee te denken, zaken klakkeloos uitvoert? En dat, op het moment dat er iets fout gaat, de onderaannemer de handen eraf haalt en hoofdaannemer in mineur achter laat.

Met onze vaste leveranciers, die we respectvol “partners” noemen omdat ze meer voor ons betekenen, hebben wij een ongeschreven regel. Wij verwachten dat ze op hun vakgebied en expertise meedenken in het tot stand komen van het beste eindproduct. Op deze manier ontstaat er een co-creatie, waar we ons beiden verantwoordelijk voor voelen.

Er is een aantal eenvoudige signalen op te vangen om te ontdekken of iemand een leverancier van je wil zijn, of juist een partner. Denk bijvoorbeeld aan;

 

Samenwerken = Luisteren

Neemt de ander de tijd om goed te luisteren? En wordt ook aangeboden waar om gevraagd is? Of is het juist hetgeen de ander wil verkopen!

 

Motivatie

Het is belangrijk om gemotiveerd te zijn. Niet alleen jij, maar iedereen waarmee je samenwerkt. Je hebt namelijk een doel dat je met zijn allen na moet jagen. Kan een partij die motivatie niet opbrengen, dan wordt samenwerken een lastig verhaal.

 

Verantwoordelijkheid

Wanneer je samenwerkt aan een project, heeft iedereen zijn taken en verantwoordelijkheden. Doet één partij zijn werk niet goed, dan heeft dat een negatief effect op de hele samenwerking. Voel je beiden verantwoordelijk, dat komt ten goede aan het resultaat!

 

Flexibiliteit

Hieronder verstaan wij geven en nemen. Flexibiliteit komt van pas wanneer zaken niet gaan zoals dat van te voren bedacht was. Het is interessant om te zien hoe de partijen waar je op dat moment mee samenwerkt zich opstellen in dit soort situaties.

 

Empathisch vermogen

Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening en een eigen invalshoek. Dat iemand anders denkt dan jij, hoeft niet per se verkeerd te zijn. Belangrijk is wel dat partijen zich kunnen inleven in de denkwijze van de ander.

 

De 3 uitgelichte partners zijn voor ons voorbeelden van hoe een samenwerking vanuit bovenstaande gezichtspunten naar onze mening meer dan goed verloopt.

 

Wil je meer weten over hoe wij samenwerken met onze partners én met onze klanten?
Neem dan contact op via marcom@schot.nl of
0186 61 92 44. En wellicht kunnen ook wij met elkaar de handen ineen slaan.

 

Contact

 

Wij zijn erkend leerbedrijf

Steenenstraat 8
3262 JM Oud-Beijerland

0186 619244
marcom@schot.nl

Wil je ons een mooie review geven? Dat zou leuk zijn en kan via Google Reviews!  

Ja dat wil ik!