Hittegolf

19 juli 2018

 

Meteorologisch gezien is de zomer van 2018 in alle opzichten bizar. Het ene na het andere record sneuvelt. Het warmste voorjaar, het droogste voorjaar en nu wordt er hard gewerkt aan het record van de warmste zomer, de hoogste temperatuur en het grootste neerslagtekort.
Misschien wel van ooit.

 

AVG
In de online wereld is 2018 ook een roemrucht jaar aan het worden. Denk hier vooral aan de in werking tredende AVG wetgeving met alles wat daarbij hoorde. Algemene voorwaarden, privacy verklaring, SSL verbindingen... Dat zijn nog maar de simpele dingen waar wij mee te maken kregen. Veel klanten hadden geen idee wat nou wel en niet van toepassing was voor hun bedrijf. Want naast de gegevens die via je website verstuurd worden (denk aan een contact formulier) gaat de AVG ook over de (persoons) gegevens die je als bedrijf intern verwerkt. Want ieder bedrijf met klanten verwerkt persoonsgegevens. De AVG stelt ons ondernemers de vraag wat je daar allemaal mee doet. En waar je het voor nodig hebt? En hoe lang je die gegevens bewaart?

Backups
Ik weet dat dit voor veel ondernemers vragen zijn waar ze nog nooit bij stilgestaan hebben. Maar het zijn wel degelijk belangrijke vragen. Nu de paniek van de AVG en de datum in mei ietwat geluwd zijn en de nodige media aandacht aan het ontwerp besteed is, is het nu een goed moment om hier zelf nog eens goed over na te denken.

Hoe lang bewaar de persoonsgegevens? Totdat de klant geen klant meer is? Verwijder je die gegevens dan ook echt (of digitaal gezien, verwijder je ze uit je klantenbestand?) En hoe zit het met backups van je klantenbestand? Zo maar een paar vragen waar wij tegenaan lopen.

Recht van inzage
De eigenaar van de gegevens heeft ook rechten gekregen: die mag namelijk opvragen welke gegevens je bewaart en hij/zij heeft het recht om daar wijzigingen in aan te (laten) brengen. Sterker nog, hij heeft ook het recht om de gegevens door jou te laten verwijderen. Maar hoe bewijs je dit? En hoe verwijder je die gegevens weg uit systeembackups? Vragen, vragen...Facebook
Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet alle antwoorden hierop weet. Nu denk ik zelf dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. Maar recente schandalen rondom de gebruikersgegevens die via Facebook in handen van 'derden' kwamen, zetten mij wel aan het denken. En persoonlijk denk ik dat dit nog maar het begin is van de bewustwording hoeveel digitale informatie wij met z'n allen bewust, maar voornamelijk onbewust, over het internet heen achterlaten. Facebook is nu even de 'zondebok', maar zal zeker niet de laatste zijn.

Mensen die 'niets te verbergen' hebben, die missen nog de bewustwording. En als een digitaal product of dienst gratis is, dan ben jij en is jouw data de prijs die je daarvoor betaalt...

Belangrijke onderwerpen om onder het genot van een verkoelend drankje toch maar eens je gedachten over te laten gaan...

 

Wij zijn erkend leerbedrijf

Steenenstraat 8
3262 JM Oud-Beijerland

0186 619244
marcom@schot.nl

Wil je ons een mooie review geven? Dat zou leuk zijn en kan via Google Reviews!  

Ja dat wil ik!