Wat kost een website?

Wat kost een goede website nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen een website van €500 en een van €5000?

“Wat kost een website” is een veelgebruikte zoekterm in Google. Omdat je niet dagelijks websites laat bouwen, maar eens in de zoveel jaar, snappen wij heel goed dat het voor veel mensen lastig is om in te schatten wat een website nou echt mag kosten. Wij waren zelf ook benieuwd en hebben gezocht op ‘website laten maken’. We vonden prijzen als €599, €550, €199, ect. Dit verbaasde ons! Hoe kan dit?

 

Wat kost een website?

 

Vind je een website van € 199 goedkoop en een van € 599 duur? De kans is groot dat je dan een bouwer kiest die een site voor € 400 aanbiedt. Dan zit je altijd goed. Maar is dat wel zo?

 

Wat kost een site bij een webdesignbureau of ervaren webbouwer?

Eerst een belangrijke vraag: Wat voor website wil je hebben? Een mooie professionele website, natuurlijk. Ja, dat wil iedereen. Maar wil je een dertien-in-een-dozijn-website of een website die je bedrijf écht verder helpt?

 

Wanneer je bij een ervaren webbouwer / webdesignbureau een vrij standaard website (met standaard bedoelen wij een recht-toe-recht-aan site met een menu, contactformulier en in de huisstijl en op maat gemaakte template) wilt laten maken kost dit ongeveer tussen de € 2.000 en € 5.000. Dat is een heel andere prijs als die je net zag in onze zoekresultaten. Als je een complexere, grotere website wil laten maken komen de prijzen al een stuk hoger te liggen (tussen de € 7.500 en € 100.000).

 

Hoe kunnen de prijzen zo verschillen?

Waarom zijn de prijzen die we in onze zoekresultaten tegenkwamen zo laag? De aanbieders in dit ‘goedkope segment’ (klinkt niet leuk, maar dat is het wel) werken met software genaamd themabouwers of met kant-en-klaar gekochte thema’s. Als ze een themabouwer gebruiken bouwen ze jouw website met een drag-en-drop functie. Zo’n functie kan je vergelijken met PowerPoint. Ze kiezen welke elementen ze willen gebruiken en zetten deze op de pagina. Als ze een gekocht thema gebruiken zetten ze de huisstijlelemeneten zoals kleur, logo en font goed en dan wordt de website opgeleverd.

 

Framework - Wordpress - Wat kost een website?

 

Goedkoop is duurkoop?

Nee, slecht is zo'n website niet. Maar de kans is groot dat elementen die op jouw website gebruikt zijn ook op die van je concurrent zullen staan. Je hebt geen op maat gemaakte website en dat zie je. Dat is op zich niet erg als je starter bent met een beperkt budget voor een website. Je kan voor gemiddeld €60 een mooi thema uitzoeken en je hebt binnen no-time je eigen website.

 

Hoe doen webdesignbureau’s of webbouwers het?

Zij bouwen de websites zelf. Om dit te verduidelijken, beschrijven we hier onze werkwijze. Wij bouwen websites in een aantal stappen: 
1. Kennismakingsgesprek - Briefing
2. Samenvatting van het gesprek en het opstellen van het plan
3. Functioneel ontwerp en grafisch ontwerp
4. Bouw van de website
5. Oplevering
6. Onderhoud, service en beheer
7. Zoekmachine optimalisatie

 

1. Kennismakingsgesprek - Briefing
Wij beginnen met een gesprek waarin we gaan onderzoeken wat je wensen zijn, wat je wilt bereiken met de site, wie je doelgroep(en) is (zijn), hoe we deze gaan bereiken en wat het uiteindelijke doel van de website is. De belangrijkste vraag is wat  een bezoeker moet doen als deze op je site komt? Sommige van deze punten kun je zelf al voorbereiden. In ons artikel ‘Website laten maken? Waar moet je op letten?’ lees je meer over deze punten.

Als de doelstellingen duidelijk zijn praten we verder over de uitstraling, welke functionaliteiten en eventuele vormgeving de site moet krijgen. Ben je nog tevreden met je huidige logo of wil je een nieuw? Dit kunnen wij ook voor je verzorgen!

2. Samenvatting van het gesprek en het opstellen van het plan
Wij gaan aan de slag met alles wat je met ons besproken hebt. Dit ‘gieten’ wij in een plan. We denken na over hoe we je doelen kunnen bereiken en doen onderzoek naar de functionaliteiten die we besproken hebben. Vervolgens maken we weer een afspraak om het plan met je te bespreken.

3. Functioneel ontwerp en grafisch ontwerp
In het functioneel ontwerp wordt de functionele structuur van de website vastgesteld. Hierin zit opgenomen de boomstructuur (menustructuur), routing en de diverse elementen/functionaliteiten van de site. Het functionele ontwerp wordt in samenwerking met jou opgesteld.

Nadat het functioneel ontwerp is gemaakt wordt het grafisch ontwerp uitgewerkt. Dit betreft het werkelijke design en de uitstraling van je website. Wij noemen dit de ‘grafische schil’ oftewel het uiterlijk van de website. Dit bespreken we weer met jou en eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Als het akkoord is, gaan we bouwen.

Een belangrijk onderdeel is Mobile First: hoe werkt je site op een smartphone? Hoe ervaren bezoekers dat? Dit is zo belangrijk dat Google zelfs eerst naar je mobiele versie kijkt. Dit nemen wij mee in onze ontwerpen.

4. Bouw van de website
De site wordt gebouwd in het CMS naar keuze. Wij gebruiken ‘open source’ CMS-en. Dat wil zeggen dat onderhoud en aanpassingen door diverse bedrijven kan worden uitgevoerd. Wij houden niet van afhankelijkheden van derden en kiezen altijd voor ‘open source’ software, omdat uiteindelijk de klant daar het beste mee geholpen is. Wij werken de website uit zodat je kunt zien hoe het functioneel ontwerp en grafisch ontwerp ‘online’ tot zijn recht komen. Dit doen wij op een van onze ontwikkelservers waarbij je een link krijgt naar de nieuwe site zodat je mee kunt kijken en testen!

5. Oplevering
Yes, eindelijk klaar. Als jij je akkoord hebt gegeven op de testversie, gaan wij de website live zetten, maar wel pas na het doortesten (dit doen wij voordat de website écht online komt). We koppelen de website aan Google en geven jou uitleg zodat je eventueel de site zelf kunt aanpassen. Vaak willen klanten dit niet zelf doen en voeren wij aanpassingen door. Maar met onze uitleg kun je ook veel zelf, het is maar net wat je wilt.

6. Onderhoud, service en beheer
Om je website optimaal te laten functioneren is het installeren van updates noodzakelijk. Net zoals bij Windows of OSX, komen er voor de door ons gebruikte CMS-en regelmatig updates uit. Deze installeren wij voor je. Wij bieden hiervoor drie soorten contracten aan waarmee je verzekerd bent van een up-to-date website. Vragen over deze contracten? Bel ons gerust!

7. Zoekmachine optimalisatie
Uiteraard richten wij je nieuwe site optimaal in zodat deze zo goed mogelijk wordt geïndexeerd door Google en andere zoekmachines. Maar dan ben je er nog niet!

Het is belangrijk om te weten wat Google allemaal met je site doet, wordt deze wel goed geindexeerd, komen de gewenste zoekwoorden wel voor in de top 10 van de zoekresultaten, etc.

Een van de dingen hierbij is dat de website regelmatig moet worden voorzien van nieuwe content zodat deze interessant blijft voor je bezoekers en voor Google. Daarnaast is inzet van Social Media belangrijk, digitale advertenties en het optimaliseren van zoekwoorden. Deze diensten worden door ons aangeboden en worden al benoemd in ons plan (stap 1).

 

Nu weet je hoe onze werkwijze in elkaar zit en welke stappen wij hanteren. Niet ieder bureau pakt het op deze manier aan. Zoals je begrijpt worden er tientallen uren in je website gestoken. Als je een gemiddeld uurtarief rekent dan kom je al snel uit op de genoemde bovenstaande prijzen.

 

Wat is dan de beste keuze?Kosten van een website

Dat is jouw beslissing. Er zijn geen slechte keuzes, alleen slecht geïnformeerde keuzes. Je kan geen op maat gemaakte (unieke) website verwachten als je voor een goedkopere partij kiest. Aan de andere kant kun je jezelf de vraag stellen ‘heb ik dat nodig?’. Wat de beste keuze is wordt bepaald door het gewenste bereik bij je doelgroep(en), de gewenste functionaliteit, het beschikbare budget en tijd. Wil (kun) je alles zelf doen of wil je het uitbesteden?

 

Waarschijnlijk is het budget de belangrijkste reden maar laat hier niet alles van afhangen. Ben je benieuwd naar wat wij voor je zouden kunnen betekenen? Kom vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek. Wij zorgen voor de koffie of thee!

 

Contact

 

 

Wij zijn erkend leerbedrijf

Steenenstraat 8
3262 JM Oud-Beijerland

0186 619244
marcom@schot.nl

Wil je ons een mooie review geven? Dat zou leuk zijn en kan via Google Reviews!  

Ja dat wil ik!