Skip to main content

CMS

Wat is een CMS?

Als je in gesprek gaat met een bedrijf dat een nieuwe website voor je bedrijf kan bouwen vlieg en de vaktermen om je oren. Een veel gebruikte term zal zijn ‘CMS’. Wat is een CMS? En wat kun je er precies mee?

 

De afkorting CMS staat voor Content Management System. Een CMS is een systeem wat achter de website staat. Met zo’n systeem kan een website makkelijk beheerd worden door bijvoorbeeld ons of je websitebeheerder. In de CMS systemen die wij gebruiken heb je geen tot weinig technische kennis nodig voor dit beheer. Je kunt het systeem op sommige punten (bij het maken van een pagina of artikel) zelfs een beetje vergelijken met Word.

Welke CMS systemen zijn er allemaal?
Er zijn ontzettend veel CMS systemen beschikbaar, de meeste zijn gratis maar er zijn ook systemen waar je voor moet betalen. Een aantal voorbeelden zijn:

 

Wat is een CMS?

 

WordPress, Drupal en Joomla! zijn de drie populairste ‘Open Source’ CMS-systemen. Deze systemen zijn gratis en blijven altijd (mits je ze update) mee gaan met de online ontwikkelingen en updates. Bij Schot maken wij gebruik van WordPress en Joomla!

 

Veel bureaus bieden een eigen CMS aan. Wij maken bewust geen gebruik van een eigen CMS. Wij vinden dat klanten niet afhankelijk van ons moeten zijn. Bij een eigen CMS is de kans groot dat deze door het bedrijf zelf is ontwikkeld. Dat betekent dat alleen zij alle kennis van het systeem in huis hebben en dat lijkt in eerste instantie heel handig. Echter het gevolg hiervan is dat voor de kleinste aanpassing soms grote bedragen gerekend worden. Niemand anders kan het namelijk aanpassen. Je kunt nergens anders heen en dus ben je afhankelijk van één partij. Wat als een bedrijf stopt? Of als je wilt overstappen naar een ander bureau? Dan zal er een compleet nieuwe website gebouwd moeten worden. Alle investeringen in de huidige website zijn dan voor niets geweest.

Een Open Source CMS kent deze problemen niet. Er zijn namelijk veel goede specialisten en bureau’s voor Open Source systemen. Je kunt dus heel eenvoudig wisselen van bureau. Om welke reden dan ook.

 

Wat is Open Source?
Bij Open Source is de broncode gratis beschikbaar voor iedereen. Dat betekent dat iedereen aanpassingen kan doen. Hierdoor ontwikkelt het systeem zich snel.

 

Meer weten over welk CMS het beste bij u past?

Wilt u meer weten over welk CMS systeem het beste voor u is? Neem dan contact met ons op via 0186-619244 of kijk op eens op deze pagina’s: Joomla! of Wordpress.

 


Contact