Wat is hosting?

Hosting betekent dat je site via een server in verbinding staat met het internet. Je website wordt gehost op een server, dit is eigenlijk een computer die altijd aan staat en aangesloten is op het netwerk (internet). Als je domeinnaam wordt gezocht/aangeklikt in een browser wordt deze automatisch naar de bestanden op de server geleid. Op die manier is je website bereikbaar.

Wat betekent host
De term host komt voor in een aantal verschillende contexten. Het is oorspronkelijk een Engels woord dat gastheer betekent. – Wikipedia. Hosting kan dus uitgelegd worden als ‘het huisvesten van een website’. Een webhoster is daarmee eigenlijk een gastheer voor websites!

Hosting doe je bij een webhoster. Deze zorgt ervoor dat de server geupdate en beveiligd wordt. Je hebt hosting en dus een webhoster nodig als je een website online wilt zetten of e-mails wil sturen met je eigen domeinnaam.

Wat heb ik nodig voor hosting?

Bij webhoster kan je vaak kiezen uit verschillende pakketen. Een webhosting-pakket richt zich vaak op een aantal onderdelen die tot de hosting gerekend worden. Onderstaande termen zul je op de meeste hostingaanbieders terug zien:
1) Schijfruimte (de ruimte op de server)
2) Email accounts (aantal email adressen)
3) Database of meervoud hiervan
4) SSL (wel of geen beveiligde internetverbinding)
5) FTP toegang

Maar wat is dit betekent dit allemaal en hoeveel heb je nodig?

1) Schijfruimte: Dit is de ruimte waarop je je pagina’s, afbeeldingen en andere media van je website staat. Ook de ruimte die je CMS nodig heeft staat hierop. Deze ruimte wordt vaak in MB’s (Megabyte) of GB’s (Gigabytes) weergegeven. Wij adviseren 2 GB schijfruimte.

2) Email accounts: meestal zit er standaard een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. adres bij de hosting. Kijk dit van te voren goed na. Het kan zomaar zijn dat je voor ieder extra e-mailadres moet bijbetalen.

3) Database: Over het algemeen heb je per website één database nodig. Hier wordt de inhoud van je website opgeslagen. Denk hierbij aan alle teksten en artikelen die op de website staan.

4) SSL: Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging tijdens het versturen van gegevens tussen de server (van je website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer). Wanneer de URL van de website begint met https:// dan weet je dat deze website beveiligd is met een SSL-certificaat. Dit kun je ook zien aan het slotje in de balk.

5) FTP toegang: dit is heel belangrijk voor de webbouwer. FTP staat voor File Transfer Protocol en gebruik je voor het uploaden van je bestanden naar je website.

Wat is hosting?

Hoe kies ik een goede webhoster?

Snelheid - De snelheid waarmee je website inlaadt is ongelooflijk belangrijk. Een snelle website geeft een betere gebruikerservaring, rankt beter in Google, overtuigt je klant en snelheid is extra belangrijk voor mobiele gebruikers.

Betrouwbaarheid - Wat heb je aan een website als deze regelmatig niet bereikbaar is? Een website moet 99,95% van de tijd beschikbaar moet zijn. Het liefst 100% natuurlijk!

Support - De kwaliteit van de supportafdeling is erg belangrijk. Reageren ze snel? Lossen ze je probleem snel op? Denken ze met je mee? Denken ze misschien net een stapje verder?

Ons advies - Laat je adviseren! Bij twijfel, bel dan vrijblijvend. Wij kunnen je advies geven en van daaruit bepaal je nog altijd zelf waar jij het beste gevoel bij hebt.

Contact