Skip to main content

4 tips voor een snelle website

Wil je gevonden worden in Google? Dan moet je ervoor zorgen dat je website snel is. Is deze dat niet.. dan zak je in de zoekresultaten. Heel gemeen maar helaas wel de waarheid. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen, maar hoe doe je dat? Wij geven je 4 tips.

 

4 tips voor een snelle website

 

Door middel van een snelheidstest kom je erachter of je website een te hoge laadtijd heeft en wat de oorzaak hiervan is. Er zijn drie bekende gratis tools waarmee je dit kunt testen:

 

GTmetrix

Deze tool controleert je website aan de hand van de richtlijnen die gehanteerd worden door Google PageSpeed Insights en Yahoos YSlow. Dit geeft precies weer waar je kunt verbeteren. Via Google krijg je dan ook tips hoe je dit kunt doen. GTmetrix is een tool die wij dagelijks gebruiken bij Schot.

 

Pingdom

Hiermee kun je onder andere de laadtijd van je website testen vanuit verschillende landen/continenten. Heel handig wanneer je een internationaal bedrijf runt. Het rapport dat uit de test komt geeft precies aan welke pagina’s langzamer of sneller zijn en waar je kunt verbeteren.

 

Google PageSpeed Insights

Hiermee voer je alleen je website in en heb je binnen een paar seconden inzichtelijk wat de snelheid is en wat mogelijk problemen veroorzaakt. Het voordeel van Google PageSpeed Insights is dat deze tool de laadtijd per device aangeeft. Je weet dus hoe snel je website laadt op een desktop of op een telefoon. Uiteraard geeft ook deze tool aan waar je kunt verbeteren.

 

Buiten deze tools zijn er een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het bouwen van je website.

 


 

1. Let op je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn de grootste boosdoeners waardoor je website een langere laadtijd heeft. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s van je telefoon direct op je website plaatst kunnen deze foto’s makkelijk 4 mb groot zijn. En dat terwijl afbeeldingen eigenlijk niet groter mogen zijn dan 250 kb (dat is de grootte die wij adviseren). Wanneer je dus zo foto’s plaatst zorgt dit voor enorme vertraging.

 

Verklein je afbeeldingen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Microsoft Paint, Adobe Photoshop of Pixelmator (Apple/Mac).

 

2. Check je hosting

De plek waar jij jouw website stalt bepaalt mede hoe snel je website is. Controleer daarom goed hoe snel jouw hostingpartij is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te controleren of de partij gebruik maakt van de nieuwste PHP-versie. Veel mensen gebruiken nog PHP 5.6 voor hun website, maar met PHP 7.2 kan je website bijna de helft sneller zijn.

 

3. Gebruik een caching plugin

Wanneer je een website opent in jouw internetbrowser worden er verschillende bestanden ingeladen. Bijvoorbeeld het logo dat op de site staat. Wordt dit logo op meerdere pagina’s op je site gebruikt, is het zonde om het steeds opnieuw in te laden. Door caching worden deze bestanden tijdelijk lokaal opgeslagen. Deze bestanden hoeven dan niet opnieuw van de server te worden gedownload, wat de laadtijd van de pagina verhoogt.

 

Welke plugin je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van je CMS. Uit ervaring weten wij dat je binnen WordPress diverse plugins hebt die dit kunnen verzorgen. Joomla heeft bepaalde instellingen die dit doen.

 

4. Langzame en onnodige plug-ins verwijderen

Deze tip is vooral van toepassing op websites die gemaakt zijn met WordPress. Plug-ins zijn hartstikke handig. Je kunt er bijvoorbeeld heel makkelijk een contact formulier mee maken. Dit is ook meteen het nadeel. Het downloaden van plug-ins gaat zo eenvoudig dat je heel makkelijk teveel plug-ins op je site download om ‘even’ te proberen. Als er teveel plug-ins geladen moeten worden wordt je website langzamer. Verwijder daarom onnodige en niet gebruikte plug-ins van je website. Hoe minder plugins, hoe sneller je site.

 


Hopelijk zijn bovenstaande tips om je website sneller te maken bruikbaar voor je. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om de snelheid van je site te verbeteren? Neem dan contact met ons op!