Wat is een domeinnaam?

Als je een website wilt (laten) maken moet deze natuurlijk wel op internet komen. Hier moet je een ‘domeinnaam’ voor (laten) registreren. Maar wat is een domeinnaam nou eigenlijk? Wij leggen je dit uit, hoe domeinnamen werken, welke geschikt zijn en wat de kosten hiervoor zijn.

Domeinnaam

Je kunt een domeinnaam vergelijken met een adres. Het is een adres waar bezoekers later nog eens naartoe kunnen zonder allerlei cijfertjes of codes te onthouden. Het is het adres waarop je site te vinden is. Deze toets je in in je browser.

Webserver en IP-adressen

Je website staat op een webserver, dat is een computer met veel opslagruimte. Het internet is een groot netwerk waarin al deze webservers aan elkaar gekoppeld zijn. Binnen dit netwerk hebben alle computers (webservers) een unieke code. Dit is het IP-adres van de webserver.

DNS

Duizelt het al? Nogmaals, je website staat op een webserver binnen het internet en die webserver heeft een IP-adres. Hoe kom je dan via je browser, waar je bijvoorbeeld schot.nl intoetst, terecht op de juiste webserver? Hoe weet je browser nou op welke van die honderdduizenden computers de site van Schot staat?

Aan iedere domeinnaam is een IP-adres gekoppeld. Dus voor iedere domeinnaam is bekend op welke webserver de bijbehorende website staat. Deze informatie wordt internationaal beheerd in het DNS.

Wat is DNS
DNS staat voor: 'Domain Name System' en zet domeinnamen om naar IP-adressen. Je kan het systeem vergelijken met een online telefoonboek, met het verschil dat er achter de naam geen adres maar het IP-adres waar de site wordt gehost (de webserver) staat. DNS zorgt ervoor dat webservers wereldwijd bereikbaar zijn met behulp van het te onthouden en de te communiceren naam (de domeinnaam) in plaats van een IP-adres!

Waarom hebben al die computers dan geen namen gekregen? Waarom zo moeilijk doen met die IP-adressen en een DNS? Heel simpel. Stel dat om welke reden dan ook jouw website verhuist van de ene naar de andere webserver. Dan klopt de naam niet meer! (er staan immers meerdere websites op zo’n server). Vergelijk dit met een nummerbord van een auto. Het nummerbord is onlosmakelijk met een auto verbonden, maar de eigenaar kan wisselen. De domeinnaam leidt altijd naar een bepaalde website, maar waar die staat, wordt bepaald door het IP-adres. En al die info staat in het DNS.

Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam extensies

Een domeinnaam bestaat uit een naam en een ‘extensie’. Voorbeelden van extensies zijn: .nl, .com, .eu en .nu. Over het algemeen zijn extensies gekoppeld aan het land waar je woont of de landen waar je klanten zitten. Voor een internationaal bedrijf kan je dus beter .com gebruiken in plaats van .nl. Het kiezen van de juiste domeinnaam kan een moeilijke beslissing zijn.

Hoe kies je een geschikte naam?

Een domeinnaam is meer dan alleen de naam die je aan een domein geeft. Het moet direct vertellen wie je bent of wat je doet. Of je nu een fashion blog hebt of een webshop, je domeinnaam geeft weer wat er op je site te doen is.

Kies een domeinnaam die herkenbaar en makkelijk te onthouden is. Zo heb je meer kans dat mensen zich de naam herinneren en je website (nog een keer) opzoeken. Ook zullen ze de naam dan sneller aan anderen doorgeven. Verder is het goed om een naam te kiezen die gerelateerd is aan de naam van het product of de diensten die je aanbiedt.

Wat kost een domeinnaam?

Wat kost het eigenlijk om mijn domeinnaam te registreren? Op deze vraag is geen direct antwoord te geven, want de kosten van een domeinnaam lopen uiteen. De prijs die je betaalt hangt onder andere af van de extensie die je kiest.

Wil je hulp bij het kiezen of/en het registreren van je domeinnaam? Dan kunnen wij je helpen. Laten we een afspraak maken en alle opties bespreken!

Contact