Skip to main content

Wat is een redirect?

Ah nee, een 404 melding… wat nu? Wegklikken natuurlijk! Aan een 404-pagina heb ik niks. Terug naar Google. Voor een bezoeker heel logisch maar voor jou als bedrijf een gemiste kans. Deze problemen kun je voorkomen door gebruik te maken van een redirect.

Wat is een redirect?


Wat betekent redirect?

Bij het plaatsen van een redirect laten we Google en andere zoekmachines weten dat de huidige url vervangen is door een nieuwe url. Hierdoor voorkom je dat bezoekers een 404-pagina te zien krijgen. Je leidt de bezoeker en Google eigenlijk om naar de juiste pagina. De letterlijke vertaling van redirect is daarom ook ‘omleiding’.


Wanneer gebruik ik een redirect?

Er zijn verschillende redenen om een redirect aan te maken. Maar daarvoor moet je wel de basis weten. Iedere pagina op jouw website heeft een unieke URL. Deze URL is vindbaar in Google. Als je deze URL/pagina op je website verwijdert, kan Google deze niet meer vinden. In dat geval heb je een redirect nodig, zodat bezoekers nog wel op een pagina terecht komen en dus niet op een pagina met foutmelding. Daarnaast kun je ook redirect nodig hebben als je bijvoorbeeld:
- Je website gaat verhuizen naar een ander domein
- Je een pagina verwijdert (zie bovenstaand voorbeeld)
- Je de URL van je pagina gaat inkorten
- Voor de zoekmachineoptimalisatie van je website

Wat de reden ook mag zijn, de bezoeker mag niet op een foutpagina uitkomen.

 

Hoe stel ik zo’n redirect in?

Zowel voor Joomla en Wordpress zijn hier plugins voor. Als je geen gebruik wilt maken van een plugin kun je zelf redirects instellen in je .htaccess bestand. Mocht je dit bestand nog niet hebben, dan kan je deze aanmaken via een teksteditor. Je code kan er dan zo uitzien:

Redirect 301 /foute-pagina/ https://domein.nl/goede-pagina/ of Redirect 302 /foute-pagina/ https://domein.nl/tijdelijke-pagina

De server snapt nu dat de ‘foute pagina’ naar de nieuwe pagina’s moeten leiden. De nieuwe URL moet natuurlijk wel aangemaakt zijn op de website.

 

Het verschil tussen 301 en 302

In het bovenstaande voorbeeld zie je 301 en 302 staan. Tussen deze twee redirects zit een verschil. 301 redirect wil zeggen: Een definitieve wijziging. Deze redirect gebruik je als de URL een blijvende verandering is.

En dan is een 302 redirect natuurlijk een tijdelijke verwijzing. Dit houdt in als je de 302 weghaalt de URL weer terugverwijst naar de oude URL. Deze redirect word veel gebruikt bij webshops. Het is een eenvoudige manier om een uitverkocht artikel te verbergen.

 

Controleer jouw redirect

Controleer altijd of je redirect werkt en goed ingesteld staat. Je kan je URL controleren door de oude URL in te voeren. Als deze nergens naartoe leidt staat er een foutje in. Een redirect is erg foutgevoelig.

Als je meerdere redirects op je website hebt staan, kan het voorkomen dat je in een loop terecht komt. Dit houdt in dat er geen einde aan je redirect komt en je bezoekers dus nergens op uitkomt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat pagina A naar pagina B leidt en Pagina B vervolgens weer terug van pagina A. De server weet niet meer wat hij moet doen en Google daarom ook niet meer.

Mocht je er nu niet uitkomen en kan je wat hulp goed gebruiken dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!