Skip to main content

Digitale toegankelijkheid toegankelijk gemaakt

Er is al heel wat afgeschreven over digitale toegankelijkheid. Maar nog lang niet iedereen doet er wat mee. Dat hoeft officieel ook nog niet, want pas in 2025 wordt het menens.

 

 Digitale toegankelijkheid toegankelijk gemaakt



In 2025 wordt de European Accessibility Act van kracht. Dit betekent dat onder andere geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven digitaal toegankelijk moeten worden. En dus aan de WCAG-richtlijnen moeten voldoen. Je kunt als ondernemer natuurlijk wachten tot 2025 met het toegankelijk maken van je website of webshop, maar het is de vraag of dat slim is.

 

Maar eerst, wat is die WCAG nou eigenlijk?

Bij de totstandkoming van het internet, begin jaren ‘90, wordt digitale toegankelijkheid voor iedere gebruiker als uitgangspunt genomen. Concreet betekent dit dat alles in voor iedereen begrijpelijke taal staat beschreven en ook voor iedereen goed leesbaar/te zien is en duidelijk is wat je moet doen. Dus goede contrasten toepassen.

 

WCAG is opgesteld door het Wold Wide Web Consortium (W3C). Het duurt tot 1999 voordat een eerste standaard wordt opgesteld om dit ook te borgen en in 2008 verscheen versie 2.0. In 2018 verscheen de laatste en huidige versie 2.1

 

De standaard wordt goed onderhouden en regelmatig geüpdatet, en bij de ontwikkeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de leesbaarheid ervan.

 

Voor wie is dit van belang?

Sinds 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites digitaal toegankelijk zijn of moeten overheden laten zien wat zij doen om die situatie te bereiken. Dit betekent dat ook mensen met een visuele of andere beperking vanaf deze datum idealiter zélf online een paspoort kunnen aanvragen, een aangifte bij de politie kunnen doen of zelf kunnen opzoeken wanneer het vuilnis in hun straat wordt opgehaald.

 

Maar voor 2025 moeten bedrijven die digitaal financiële diensten aanbieden of producten online verkopen aan de bak.

 

In 2019 is de European Accessibility Act aangenomen en deze wordt in 2025 van kracht. Je kunt als ondernemer nu al aan de slag met het toegankelijk maken van je website, want als je als overheid een bezoeker online ‘kwijtraakt’ is dat vooral lastig voor de bezoeker. Als jij als ondernemer een klant kwijtraakt, betekent dat een ontevreden bezoeker die ergens anders zijn informatie gaat halen of inkopen gaat doen.

 

Bedenk dat je echt ook voor jezelf doet, het is niet weer zo’n bureaucratisch bedacht iets. Je wordt er echt beter door gevonden en je bereikt meer mensen.

 

Als je een nieuwe website laat bouwen, zoek dan een bureau dat kennis heeft van de WCAG-richtlijnen. Zo zorg je ervoor dat digitale toegankelijkheid vanaf het begin wordt meegenomen. Voor je het weet is het namelijk 2025.

 

Bij Schot zijn we helemaal op de hoogte van de richtlijnen en hebben we al verschillende websites conform de nieuwe richtlijnen opgeleverd. Bel Lisanne of Henk, zij kunnen je er nog veel meer over vertellen.

 

Maak een afspraak