Skip to main content

RGB en CMYK, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK kleuren? En waarom wijken kleuren op een beeldscherm en op drukwerk zoveel af? Juist omdat ze zoveel afwijken is het belangrijk het verschil goed te weten.

 

RGB en CMYK, wat is het verschil?

 

RGB versus CMYK

Er zijn twee belangrijke kleurmodellen waarmee een kleur gemaakt of samengesteld kan worden. RGB (red, green, blue) is het kleurmodel dat je vooral tegenkomt op beeldschermen, zoals de televisie, telefoon of een computerscherm. CMYK (cyaan, magenta, yellow, key (black)) is het kleurmodel dat wordt gebruikt wordt voor drukwerk en print. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd.

 

Wat is RGB?

Wat is RBG?Van alle lichtstralen van de zon is slechts een klein deel zichtbaar voor het menselijke oog (infrarood en ultraviolet zijn bijvoorbeeld niet zichtbaar). Het zichtbare licht kan worden beschreven met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB). Deze kleuren geven samen (opgeteld) wit licht en hierdoor worden ze ook wel additieve kleuren genoemd. Het RGB-model wordt gebruikt voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen. Als je bijvoorbeeld de beeldbuis van een monitor of tv van dichtbij bekijkt, zie je dat puntjes in de drie RGB-kleuren worden gecombineerd tot kleuren.

 

Wat is CMYK?

Wat is CMYK?Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, ontstaan de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (afgekort CMY).
• Groen plus blauw geeft cyaan
• Blauw plus rood geeft magenta
• Rood plus groen geeft geel

In tegenstelling tot de RGB-kleuren kan met de CMY-kleuren geen echt zwart verkregen worden, maar uitsluitend een donkerbruine kleur. Daarom wordt zwart gebruikt als de vierde drukkleur en daarmee ontstaat het CMYK-kleurmodel (met de K van key, om verwarring met de B van blue te voorkomen). Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst. Het CMYK-model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Cyaan, magenta en geel worden daarom gebruikt voor fullcolor drukwerk en kleurenafdrukken. Hoe meer van een kleur wordt gebruikt, hoe donkerder de kleur wordt. Omdat cyaan, magenta en geel licht ‘onttrekken’ aan de primaire kleuren rood, groen en blauw, worden ze ook wel subtractieve kleuren genoemd. Samenvattend kan worden gezegd dat het CMYK-model (cyaan, magenta, geel en zwart) wordt gebruikt voor drukwerk als flyers, folders, visitekaartjes en meer, en het RGB-model (rood, groen en blauw) voor o.a. fotoproducten, televisie en computer.

Als je bijvoorbeeld een foto wilt gebruiken voor drukwerk moet de kleurmodus worden omgezet. Dit betekent dat, vanwege het grotere kleurbereik van het RGB-model, soms naar een alternatieve CMYK-kleur gezocht moet worden. Houdt er hierbij rekening mee dat die alternatieve kleur (CMYK) doffer en donkerder uitvalt dan de originele kleur (RGB). Dit verschil wordt veroorzaakt door een verschillende kleuropbouw in beide modellen (RGB gevormd door licht; CMYK gevormd door pigment). Bij het converteren van RGB naar CMYK-kleuren zijn groen en blauw vaak de meest problematische kleuren.

Meer weten? Wil je meer weten over RGB en CMYK? Neem dan contact met ons op!