Skip to main content

Website online zetten? Doe het zelf (niet)!

23 mei 2019

 

Ja, volgens mij ben ik een échte doe-het-zelver. Ik houd er van om dingen zelf uit te vogelen, vooral dingen die ik nog nooit eerder gedaan hebt. Mijn lijst met 'eerste keren' is dan ook heel lang. Op die lijst staat onder andere het zelf bouwen van een platenspeler, het restaureren van een Corvette, het zetten van een veranda in de achtertuin, leren DJ-en, een modelauto webwinkel starten en ook een website online zetten.

 

Website online zetten? Doe het zelf (niet)!

 

Bij veel van die 'eerste keren' blijft het bij één keer en nooit weer. Want bij veel zaken blijkt al snel dat je toch wel kennis, ervaring en ook tools/gereedschap nodig hebt om de activiteit tot een goed einde te volbrengen. Zoals het weer voor de 1e keer starten van de motor van de Corvette na de restauratie. Dagen heb ik het uitgesteld en alles wel 100x nagelopen. Gelukkig deed hij het meteen. Maar de zenuwen... En als je dan zo lekker aan het doe-het-zelven bent én je bent een beetje kritisch op je eigen werk, dan merk je soms dat sommige dingen gewoon niet zo handig opgelost zijn, of dat je een omweg om een probleem heen verzonnen hebt zonder het echt op te lossen.

Bij het online zetten van een website komen veel van deze doe-het-zelf wijsheden terug. Hopelijk heb je een goede URL kunnen bemachtigen. Is dat belangrijk? Nou en of! Maar misschien anders belangrijk dan je in eerste instantie zou denken. En is je hoster wel de geschikte voor jouw website? Voldoet deze aan de eisen die jouw website en jouw bezoekers stellen qua snelheid?

Het via FTP op een server zetten van je pas gebouwde website is echt niet moeilijk. Het is helemaal een eitje als je webhoster zo'n installatietool heeft waarbij je met één druk op de knop WordPress of Joomla geïnstalleerd hebt staan. Makkelijk!

Maar als je dan eens goed nadenkt over deze actie. Ben je er dan? Want ja, je site staat online, maar gaat deze ook bezoekers trekken? Oh ja, zul je denken, iets met Google. Klopt. Hoe laat je Google weten dat je website online staat? Ja, daar komt Google vanzelf wel een keer achter. Maar dat kun je ook versnellen.

En hoe weet Google waarover je site gaat? Daar zijn ook weer 'tools' voor om Google hier een flink handje te helpen. En natuurlijk wil je weten wat bezoekers op je site doen, waar komen ze binnen, welke pagina's zijn populair en welke niet? Dat kun je meten, ook weer met (Google) tools. Via welke URL's is je site te bereiken? Als je een SSL certificaat hebt (je wil echt niet zonder anno 2019), wordt je http:/ URL dan goed omgeleid of is deze nog steeds te benaderen? Hoe zit het met www? Is je url met of zonder? En leidt de andere dan door naar de goede url? Doe je dit niet goed, heb je zo een 'duplicate content' penalty van Google aan je doe het zelf broek. En hoe doet je site het op een mobiel device? Want dat is heel belangrijk geworden... Al die dingen regel je het best direct nadat je je site online gezet hebt.

Een website zelf online zetten: prima te doen. Maar heb erg in alle zaken die er bij komen kijken. Twijfel je over je eigen kennis en kunde, schroom dan niet om eens contact met ons op te nemen!